W ramach cyklu zajęć o zdrowym żywieniu w naszej szkole trwa Kolorowy Tydzień. Każdy dzień ma swój motyw przewodni, a uczniowie angażują się w zabawę poprzez kolorowe stroje, wspólne działania i kulinarne eksperymenty.
Dzień Pomarańczowy okazał się wyjątkowo energetyczny i pachnący. Uczniowie klas 2, 3 i 6 uczestniczyli w pogadance o ziołach i przyprawach – dowiedzieli się, że mają one nie tylko smak, ale też działanie rozgrzewające lub ochładzające, wspierają trawienie i odporność, a w kuchni potrafią zmienić zwykłą potrawę w prawdziwe kulinarne dzieło.
Następnie dzieci samodzielnie przygotowały przyprawę uniwersalną z przyniesionej włoszczyzny i suszonych ziół – mieszankę, którą będą mogły wykorzystać w domu, by wzbogacić smak zdrowych posiłków.
Nie zabrakło też słodkiej i soczystej atrakcji – wspólnego wyciskania soków!
• Uczniowie klasy 2 przygotowali sok marchewkowo-jabłkowy,
• klasy 1 i 3 – sok pomarańczowo-cytrynowy.
Świeże soki zachwyciły smakiem i udowodniły, że zdrowe przekąski mogą być jednocześnie proste i pyszne.
Kolorowe dni nie tylko wprowadzają radość i zabawę, ale przede wszystkim uczą dzieci, jak ważne jest świadome odżywianie i dbanie o zdrowie na co dzień.





























